vineri, 12 februarie 2016

Carte de psihologie: ”Dileme etice in psihoterapie. Abordari pozitive ale procesului decizional”

Ce aţi face dacă aţi întâlni la o reuniune mondenă prietena unuia dintre pacienţii dumneavoastră, care vă întreabă în faţa celorlalţi invitaţi cum merge terapia prietenului său? Ar trebui psihologii să-şi verifice pacienţii pe internet? De ce sunt alegerile etice atât de dificile?

Dileme etice în psihoterapie, abordează modalităţile de rezolvare a situaţiilor în care practicienii se simt copleşiţi, ezitanţi sau au sentimentul de pierdere din cauză că nu ştiu cum şă procedeze. Autorii cărţii îi încurajează pe specialişti să se confrunte cu dilemele ţinând seama de principiile deontologice implicate, ascultându-şi totodată intuiţia şi emoţiile, solicitând, la nevoie, ajutorul colegilor.


 Psihoterapia, consilierea psihologică, sunt domenii în care specialistul se loveşte adesea de probleme delicate, când este obligat să ia decizii etice în situaţii marcate, uneori, de conflicte între diferitele principii etice al profesiei sau între acestea şi legile statului ori cutumele sociale. Ce aţi face dacă aţi întâlni la o reuniune mondenă prietena unuia dintre pacienţii dumneavoastră, care vă întreabă în faţa celorlalţi invitaţi cum merge terapia prietenului său?

Autorii volumului de faţă îi încurajează pe specialişti să se confrunte cu dilemele ţinând seama de principiile deontologice implicate, ascultându-şi totodată intuiţia şi emoţiile, solicitând, la nevoie, ajutorul colegilor. Ei propun, de asemena, un proces decizional bazat pe trei strategii, utilizabile în contexte diferite: modelul aculturaţiei etice; modelul optimizării calităţii; metode pentru alegerea celei mai bune decizii.

Cartea este presărată cu dileme din practica psihoterapeutică şi psihologică de zi cu zi, analizate şi discutate din mai multe perspective. Ea se adresează psihologilor începători şi celor cu experienţă, precum şi altor categorii profesionale din domeniul social.

Samuel J. Knapp este doctor în educaţie, psiholog, profesor de etică în cadrul a două universităţi şi activează în mai multe comitete profesionale de pe teritoriul SUA. A scris numeroase cărţi şi articole de specialitate şi a participat în anul 2002 la revizuirea Codului Etic al APA.

Michael C. Gottlieb
este psiholog, specializat în psihologia familiei şi psihologie judiciară. Predă cursuri de etică la Universitatea Texas şi a avut mai multe mandate în comisiile de etică şi standarde profesionale ale APA.

Mitchell M. Handelsman
este profesor universitar de renume, editor asociat al APA Handbook of Ethics in Psychology şi coautor al unui manual de etică pentru psihoterapeuţi şi psihologi.


Cuprins

Avertisment important
Prefaţă
Introducere: probleme, capcane şi alternative

Partea I. Trei modele pentru abordarea problemelor etice complexe
Capitolul 1. De ce sunt alegerile etice atât de dificile?
Capitolul 2. Modelul procesului etic de luare a deciziilor
Capitolul 3. Modelul optimizării calităţii
Capitolul 4. Modelul aculturaţiei etice

Partea a II-a. Aplicaţii ale celor trei modele
Capitolul 5. Competenţa profesională
Capitolul 6. Respectarea limitelor
Capitolul 7. Consimţământul informat
Capitolul 8. Principiul binelui general şi pacienţii periculoşi
Capitolul 9. Justiţia socială
Postfaţă
Referinţe
Index

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu