duminică, 31 iulie 2011

Carte de psihologie - "Arta mentinerii casniciei"


Editura Trei, Colectia Psihologie practica
Anul apariţiei: 2011
Autor: Sylvia R. Karasu, T. Byram Karasu
Preţ: 33.25 RON

„Arta menţinerii căsniciei" este o carte despre viaţa conjugală care începe odată cu încheierea nunţii, despre diferenţele psihologice și biologice dintre bărbaţi și femei, care fac căsătoria atât de solicitantă. Cine nu dorește să afle cauzele pentru care pasiunea e în pericol să pălească în decursul căsătoriei, felul cum hormonii exacerbează comportamentul și cum mintea noastră ne zăpăcește uneori? Exemple clare, care sunt presărate pe parcursul cărţii, fiind „sarea și piperul" ei, ilustrează cum sarcinile, nașterile și creșterea copiilor mici și a adolescenţilor împing de atâtea ori o căsnicie spre dezastru și cum stresurile care apar la mijlocul vieţii, de pildă din cauza aventurilor amoroase și a bolilor, contribuie la dezbinarea soţilor. Este, de fapt, o carte care transmite mijloacele esenţiale pentru arta atât de subtilă a menţinerii căsniciei.

Dr. Sylvia R. Karasu este profesor de psihiatrie la Weill Medical College of Cornell University și medic psihiatru la New York Presbyterian Hospital.
Dr. T. Byram Karasu este cadru universitar și Președinte al Departamentului de Psihiatrie și Știinţe Comportamentale de la Albert Einstein College of Medicine și psihiatru-șef la Montefiore Medical Center. Cei doi sunt căsătoriţi de peste trei decenii. Impreună au scris si cartea The Gravity of Weight: A Clinical Guide to Weight Loss and Maintenance.

Cuprins:
Mulţumiri
Introducere
1. Relaţia în căsniciehttp://www.blogger.com/img/blank.gif
2. Sexul în căsnicie
3. Jocul puterii în căsnicie
4. Comunicarea în căsnicie
5. Sarcina şi copiii în căsnicie
6. Copiii şi adolescenţii în căsnicie
7. Vârsta de mijloc în căsnicie
8. Căsătoria — o cauză de boală
9. Redefinirea căsătoriei
Epilog
Bibliografie
www.edituratrei.ro

luni, 25 iulie 2011

Experienta unei intimitati adevarate

Teama de riscurile iubirii pot inhiba intimitatea, in timp ce increderea si dorinta de asumare a riscurilor o incurajeaza. Aparent, pare un paradox: persoanele independente sunt libere si se simt libere sa iubeasca, fiind mai capabile sa iubeasca profund si cu tandrete.

Intimitatea se naste intr-o atmosfera de incredere. Pentru a ne incredinta altuia avem nevoie de siguranta, deschidere, acceptare si congruenta. Ori de cate ori una dintre aceste calitati ale increderii lipseste, simtim (pe buna dreptate) ca nu putem avea incredere in celalalt. Persoanele implicate intr-o relatie de iubire sanatoasa pot conta pe prezenta partenerilor, se simt in siguranta si acceptate, se pot deschide catre ganduri, sentimente si diferente.

Apartinandu-si unul altuia intr-un mod sanatos, partenerii coopereaza in crearea unei atmosfere de incredere, respect si siguranta care sta la baza intimitatii reale. Relatiile care ne permit sa ne manifestam asa cum suntem stimuleaza apropierea. Simtindu-ne liberi sa fim imperfecti, ne asumam riscul de a experimenta si perfectiona, ceea ce creste probabilitatea pastrarii unei relatii. Intimitatea devine profunda atunci cand este insotita de increderea deplina.